Over ons

Het doel van stichting Kenniscentrum Filantropie is het bevorderen van effectiviteit en het verbeteren van efficiëntie in de filantropische sector. Door - op één centraal punt - alle gegevens en het functioneren van Nederlandse filantropische organisaties te verzamelen en deze gegevens publiek toegankelijk te maken.


Kenniscentrum Filantropie beheert het grootste, centrale platform met goede doelen en vermogensfondsen in Nederland. We verzamelen op onafhankelijke wijze gegevens van filantropische instellingen en voeren hierop een basisvalidatie uit.


Deze gegevens worden vervolgens via overzichtelijke tools als OnlineFondsenboek.nl (vermogensfondsen), Geefwijzer.nl (goede doelen) en bankportalen (speciale zoekmogelijkheden voor Charity Desks van banken en family offices) gedistribueerd.


Meer transparantie van goede doelen en vermogensfondsen brengt ook een proces van kwaliteitsverbetering op gang in de filantropische sector. Hierdoor kunnen donateurs, fondsenzoekers en andere belanghebbenden filantropische organisaties vinden, deze met elkaar vergelijken en uiteindelijk een gerichte keuze maken.


Een bijkomend effect is dat de filantropische organisaties hierdoor kritischer naar het eigen functioneren gaan kijken en waar nodig verbeteringen zullen doorvoeren. Dit heeft een onmiskenbaar positief effect op de kwaliteit van de gehele markt en daarmee wordt het vertrouwen in de filantropische sector en in de individuele organisaties vergroot.